Poznaj zasady diety wątrobowej!

Dieta wątrobowa jest dietą opartą na lekkostrawnych produktach z ograniczeniem tłuszczu. Stosowana zazwyczaj u osób mających problemy z wątrobą, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi, zapaleniem trzustki i jelita grubego.

Jest to dieta lecznicza. Ma za zadanie chronić objęty chorobą narząd, zmniejszyć jego obciążenie i dostarczyć mu właściwych składników odżywczych do uzupełnienia niedoborów wymaganych przy regeneracji narządu.

Dieta polega głównie na ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, które to najbardziej eksploatują dane narządy

Główne zasady diety

  • Posiłki powinny być niewielkie, spożywane 5-7 razy dziennie
  • Warzywa powinny być ugotowane i rozdrobnione, a owoce występować w postaci soku lub przecieru.
  • Zalecane przygotowywanie potraw: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, smażenie bez tłuszczu, pieczenie na ruszcie, w piekarniku i opiekaczu. Nie wolno smażyć na tłuszczu.
  • Podaż kalorii powinna wynosić 25-30kcal/kilogram masy ciała na dobę. Białko powinno być spożywane w ilości 1g/kilogram masy ciała na dobę
  • Zawartość tłuszczów roślinnych i zwierzęcych nie powinna być większa niż 30-50g/doba, węglowodanów 200-300g/doba
  • Należy wykluczyć z diety błonnik i ograniczyć spożycie soli. Trzeba zwiększyć ilość warzyw z dużą ilością β-karotenu i produktów bogatych w witaminy C,D,E i K.

Polecane produkty

  • tłuszcze (w ograniczonych ilościach 20-30g/dobę) – olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, masło
  • owoce z dużą zawartością witaminy C: pomarańcze, jabłka, truskawki, czarna porzeczka
  • warzywa z dużą zawartością β-karotenu: dynia, jarmuż, koperek, marchew, sałata, pomidor
  • jasne, czerstwe pieczywo
  • chude mięso
  • chude ryby
  • chude wędliny
  • niegazowana woda mineralna

Produkty zakazane

  • ostre przyprawy
  • alkohol
  • kawa, mocna herbata, kakao
  • ciężkostrawne produkty wzdymające: kapusta, cebula, ogórki, kalafior, groszek, śliwki, rośliny strączkowe
  • świeży chleb
  • produkty z dużą ilością błonnika
  • smalec, słonina, boczek
  • produkty z dużą ilością cholesterolu: żółtka jaj, mleko, podroby
  • szczaw, szpinak, rabarbar
  • słodycze
  • suszone owoce

Efekty diety

Dieta przeznaczona jest głównie jako regeneracyjna i oczyszczająca dla chorych narządów.

Bez żadnych oporów z diety tej korzystać może jednak każdy, kto chce się zdrowo odżywiać. Jest to dobra dieta detoksykująca dla osób, które dotychczas nadużywały alkoholu i używek i chcą oczyścić swój organizm. Dieta ta pomaga również utrzymać odpowiednią dietę ciała. Dzięki ograniczeniu tłustych i ciężkostrawnych, dużo łatwiej stracić zbędne kilogramy, a dzięki odpowiedniemu doborowi produktów nie musimy bać się o efekt jo-jo.

Dieta wątrobowa – zalecenia, jadłospis, efekt Jo-Jo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *