
Dieta wątrobowa jest dietą opartą na lekkostrawnych produktach z ograniczeniem tłuszczu. Stosowana zazwyczaj u osób mających problemy z wątrobą, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi, zapaleniem trzustki i jelita grubego.
Jest to dieta lecznicza. Ma za zadanie chronić objęty chorobą narząd, zmniejszyć jego obciążenie i dostarczyć mu właściwych składników odżywczych do uzupełnienia niedoborów wymaganych przy regeneracji narządu.
Dieta polega głównie na ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, które to najbardziej eksploatują dane narządy
Główne zasady diety
- Posiłki powinny być niewielkie, spożywane 5-7 razy dziennie
- Warzywa powinny być ugotowane i rozdrobnione, a owoce występować w postaci soku lub przecieru.
- Zalecane przygotowywanie potraw: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, smażenie bez tłuszczu, pieczenie na ruszcie, w piekarniku i opiekaczu. Nie wolno smażyć na tłuszczu.
- Podaż kalorii powinna wynosić 25-30kcal/kilogram masy ciała na dobę. Białko powinno być spożywane w ilości 1g/kilogram masy ciała na dobę
- Zawartość tłuszczów roślinnych i zwierzęcych nie powinna być większa niż 30-50g/doba, węglowodanów 200-300g/doba
- Należy wykluczyć z diety błonnik i ograniczyć spożycie soli. Trzeba zwiększyć ilość warzyw z dużą ilością ?-karotenu i produktów bogatych w witaminy C,D,E i K.
Polecane produkty
- tłuszcze (w ograniczonych ilościach 20-30g/dobę) – olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, masło
- owoce z dużą zawartością witaminy C: pomarańcze, jabłka, truskawki, czarna porzeczka
- warzywa z dużą zawartością ?-karotenu: dynia, jarmuż, koperek, marchew, sałata, pomidor
- jasne, czerstwe pieczywo
- chude mięso
- chude ryby
- chude wędliny
- niegazowana woda mineralna
Produkty zakazane
- ostre przyprawy
- alkohol
- kawa, mocna herbata, kakao
- ciężkostrawne produkty wzdymające: kapusta, cebula, ogórki, kalafior, groszek, śliwki, rośliny strączkowe
- świeży chleb
- produkty z dużą ilością błonnika
- smalec, słonina, boczek
- produkty z dużą ilością cholesterolu: żółtka jaj, mleko, podroby
- szczaw, szpinak, rabarbar
- słodycze
- suszone owoce
Efekty diety
Dieta przeznaczona jest głównie jako regeneracyjna i oczyszczająca dla chorych narządów.
Bez żadnych oporów z diety tej korzystać może jednak każdy, kto chce się zdrowo odżywiać. Jest to dobra dieta detoksykująca dla osób, które dotychczas nadużywały alkoholu i używek i chcą oczyścić swój organizm. Dieta ta pomaga również utrzymać odpowiednią dietę ciała. Dzięki ograniczeniu tłustych i ciężkostrawnych, dużo łatwiej stracić zbędne kilogramy, a dzięki odpowiedniemu doborowi produktów nie musimy bać się o efekt jo-jo.