Dieta tłuszczowa – na czym polega?

Dieta niskotłuszczowa bazuje na spożywaniu pokarmów zdrowych, a także ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Jak wiadomo łuszcze są konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu, m.in. są odpowiedzialne za wchłanianie się witamin A, D, E oraz K. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ich nadmiar może przyczynić się do zwiększenia ryzyka występowania chorób układu krążenia oraz innych, a także sprzyjać nadwadze oraz otyłości. Według norm żywienia człowiek powinien każdego dnia spożywać około 30% energii, która pochodzi z tłuszczu.

Podział tłuszczów

Możemy wyróżnić  tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Tłuszcze, które pochodzą z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans, które powstają pod wpływem różnych procesów z tłuszczów roślinnych są uważane złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze są spożywane przez ludzi najchętniej. Do produktów, które są bogate w niezdrowe tłuszcze należy zaliczyć m.in. dania typu fast food, a także smażone produkty, tłuste mięsa, sosy, majonez oraz wszelkiego rodzaju produkty cukiernicze.

Mnóstwo osób, których celem jest stosowanie diety ograniczającej tłuszcze, wpada w pułapkę i spożywa cukry proste w zbyt dużej ilości. Powinno się jednak stosować się do zdrowych nawyków żywieniowych. Zmniejszenie tłuszczu należy rozumieć przez ograniczenie cholesterolu spożywanego razem z produktami.

Zasady diety niskotłuszczowej

Stosowanie diety niskotłuszczowej rekomenduje się przede wszystkim osobom walczącym z nadwagą i otyłością. Jej zaletą jest bardzo pozytywny wpływ na układ krążenia, a także obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta niskotłuszczowa strzeże również przed powstaniem raka i korzystnie oddziałuje na zdrowie oraz masę ciała. Jakie są zasady stosowania diety niskotłuszczowej?

Dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana oraz urozmaicona. Powinna składać się z odpowiednich ilości wszystkich składników pokarmowych. Należy również spożywać od 4 do 5 małych porcji posiłków w ciągu dnia. Należy pamiętać o dużej ilości owoców oraz warzyw (trzeba zwracać uwagę na cukier zawarty w owocach). W diecie tłuszczowej bardzo ważne jest ograniczenie spożycia łuszczów nasyconych takich jak: masło, czerwone mięso, smalec, tłuste sery białe, żółte.

Kolejną istotną kwestią diety niskotłuszczowej jest zastąpienie produktów pszennych produktami zbożowymi pełnoziarnistymi. Trzeba koniecznie wyeliminować smażone potrawy i produkty, alkohol, słodycze, wyroby cukiernicze, fast foody. Należy także pamiętać o spożywaniu umiarkowanej ilości węglowodanów.

W diecie niskotłuszczowej ważne jest picie przynajmniej dwóch litrów płynów dziennie takich jak: woda niegazowana, herbata (zielona, biała, czerwona, owocowa), soki owocowe i warzywne. Czerwone mięso należy zastąpić chudymi produktami mięsnymi. Powinno się również unikać spożywania wędlin, dobrym zamiennikiem będzie pieczone mięso. Rekomendowane jest jedzenie ryb, przede wszystkim morskich (przynajmniej dwa razy w tygodniu).

W diecie tłuszczowej należy spożywać produkty mleczne chude lub zawierające niewielką ilość tłuszczu. Do sałatek i do duszenia powinno się stosować oleje roślinne i oliwę z oliwek

Dodaj komentarz