Wpływ maltodekstryny na organizm

Zastosowanie maltodekstryny w przemyśle spożywczym jest ogromne. Znajduje się w praktycznie każdym przetworzonym produkcie. Nie ma więc możliwości, żeby jej uniknąć normalnie się odżywiając. Przyjrzyjmy się bliżej czym jest maltodekstryna

Czym jest maltodekstryna?

Maltodekstryna to polisacharyd otrzymywany ze skrobi poprzez częściową hydrolizę. Skrobia może być z pochodzenia ryżowa, kukurydziana lub zbożowa. Z wyglądu, maltodekstryna jest białym proszkiem, który po połączeniu z wodą tworzy lepką strukturę.  Głównym celem tej substancji jest poprawa jakości, konsystencji i wyglądu produktu.

Maltodekstryna – wpływ na organizm człowieka

Badania wskazują, że maltodekstryna w żadnym stopniu nie jest szkodliwa dla zdrowia, nawet jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Niektóre analizy wykazały jednak możliwy negatywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach. Może również podnosić poziom cukru we krwi, a także ma dużo kalorii, więc szczególną uwagę muszą zwracać na nią osoby chore na cukrzycę oraz posiadające skłonność do tycia.

Osoby zdrowe spożywające ją w normalnych ilościach nie powinny się niczego obawiać. Badania nie wykazują większych problemów, a sam proces produkcji maltodekstryny przypomina proces trawienia skrobi w organizmie człowieka. Sprawia to, że produkt jest bardzo łatwo przyswajalny i nie posiada praktycznie żadnego smaku. Dopiero użycie jej w dużej ilości może pozostawić lekki skrobiowy posmak.

Maltodekstryna w żywności

Maltodekstryna wykorzystywana jest w produktach ze względu na swoje różnorodne właściwości:

  • w produktach dla dzieci używa się jej ze względu na swoją wysoką przyswajalność
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktu
  • przedłuża trwałość produktu
  • jest nośnikiem smaku i zapachu
  • podwyższa temperaturę zamarzania mrożonek
  • służy jako emulgator i stabilizator
  • stosowana przy procesie suszenia żywności
  • napoje dla sportowców z jej zawartością szybciej uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach

Zastosowanie maltodekstryny

Zastosowanie maltodekstryny jest naprawdę szerokie. Szczególna jej popularność dotyczy jednak takich produktów jak:

  • pokarm dla dzieci i niemowląt
  • przyprawy i produkty w proszku
  • słodycze
  • napoje i odzywki dla sportowców
  • leki
  • suplementy diety
  • mięsa i wędliny
  • mrożonki i lody
  • sosy
  • warzywa i owoce w proszku

Ze względu na tak bogate wykorzystanie maltodekstryny, unikanie jej może być bardzo problematyczne. Nie jest to jednak konieczne, ze względu na jej niewielki wpływ na organizm człowieka. Wystarczy tylko jeść z umiarem i nie przejmować się maltodekstryną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *