Co to jest Amarantus?

Wyjątkowe korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania amarantusa obejmują jego zdolność do stymulowania wzrostu i naprawy, zmniejszania stanu zapalnego, zapobiegania niektórym chorobom przewlekłym. A także zwiększenia siły kości, obniżenia ciśnienia krwi, poprawy układu odpornościowego, zmniejszenia wyglądu żylaków, utrzymania zdrowych włosów i zmniejszenia masy ciała wysiłki strat.

Co to jest Amarantus?

Chociaż wiele odmian amarantusa jest uważanych za chwastów, istnieje kilka odmian w rodzaju, które są uprawiane, jako warzywa liściaste i rodzaje ziaren zbóż, a także dla cennych olejków eterycznych byliny. Naukowo skategoryzowane w rodzaju Amarantus, nasiona rośliny amarantowej były cenione przez tysiące lat, szczególnie przez rdzenne kultury Ameryki Środkowej i Meksyku. Starożytne kultury zależały od tego, jako głównego składnika diety, ze względu na wysokie stężenie białka, minerałów i witamin. Od tego czasu jest eksportowany do innych części świata, w tym do Europy i Ameryki Północnej, ale nadal jest uprawiany i konsumowany przede wszystkim w Ameryce Środkowej.

Zarówno liście, jak i nasiona amarantusa są cenne ze względu na ludzkie zdrowie. Niezależnie od tego, czy wybierze się je, jako warzywo liściaste, ziarno zbóż lub mąka zbożowa zależy od tego, jakich korzyści zdrowotnych się szuka. Sam korzeń jest również spożywany, jako warzywo korzeniowe i ma bogatą mieszankę składników mineralnych i składników odżywczych. Biorąc pod uwagę wszechstronność i wysoką koncentrację przeciwutleniaczy i fitosteroli, amarantus jest jedną z najcenniejszych potraw, o których kiedykolwiek słyszano.

Korzyści zdrowotne Amarantusa

Bogaty w białko

Jest to zdecydowanie najbardziej znany aspekt amarantusa, który czyni go tak cennym źródłem pożywienia dla tak wielu kultur. Wysokie stężenie białka oznacza, że organizm może rozbić te białka roślinne na użyteczne aminokwasy, które można przekształcić w użyteczne białka. Białko ma zasadnicze znaczenie dla wzrostu i tworzenia nowych komórek i tkanek, jak również dla bardziej bezpośrednich potrzeb energetycznych i funkcji metabolicznych. Zawiera wyższe stężenie białka niż prawie każde inne ziarno dostępne na rynku. Co więcej, nawet liście amarantusa zawierają korzystne białka.

Środek antyoksydacyjny

Większość ludzi zwraca uwagę na amarantusa ze względu na wysoką zawartość białka, co czyni go istotnym źródłem składników odżywczych. Odnotowano nowe badania ujawniające, że zawiera on pewien peptyd, który został również zidentyfikowany w soi, ponieważ może zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a nawet zapobiec działaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić zdrowe komórki do mutacji w komórkach nowotworowych. Ta mniej znana korzyść z amarantusa jest jednym z najbardziej ekscytujących nowych odkryć w ostatnich badaniach. Ta cząsteczka przeciwzapalna może również pomóc w łagodzeniu stanów takich jak zapalenie stawów, dna moczanowa i inne problemy związane z zapaleniem.

Poprawia, jakość kości

Liście amarantusa zawierają szeroki zakres minerałów, w tym wysokie stężenie wapnia. Istnieje bardzo niewiele warzyw liściastych, które zawierają wyższy poziom wapnia, co czyni je prawdziwym pożywieniem pod względem wzmocnienia siły kości i zapobiegania osteoporozie. Wapń jest niezbędnym minerałem do zapobiegania demineralizacji kości, przedłużając „aktywne życie” również w podeszłym wieku.

Poprawia trawienie

Istnieje wiele korzyści żołądkowo-jelitowych dla jedzenia amarantusa, w tym jego wysokiej zawartości błonnika, co powoduje dobre trawienie żywności i ułatwia sprawne pobieranie minerałów.

Dodaj komentarz