Drożdżyca jelit ? charakterystyka, diagnoza i leczenie

Drożdżyca jelit inaczej nazywana jest grzybicą przewodu pokarmowego. Dotyka najczęściej osób, które stosowały przez długi czas antybiotykoterapię i z tego też względu mogą mieć obniżony układ odpornościowy. Antybiotyki działają bardzo mocno na organizm ludzki, a po ich odstawieniu może dojść licznych chorób, dlatego też antybiotyki powinny być przepisywane pacjentom w razie stwierdzenia poważnych chorób ? niemożliwych do wyleczenia innymi sposobami.

Grzybica układu pokarmowego pojawia się w wyniku rozrostu obecnego grzyba w każdym organizmie ludzkim ? candida albicans. Drożdżak candida albicans występuje na świecie w postaci około 200 gatunków, z których 15 jest najgroźniejszych dla człowieka. Rozmnażają się one poprzez pączkowanie lub podział i stanowią duże zagrożenie dla osób mających problemy z florą bakteryjną.

Drożdżaki głównie bytują we florze bakteryjnej jamy ustnej, jelicie grubym, pochwie lub na skórze. W przypadku drożdżycy jelit drożdżak o nazwie candida albicans znajduje się w jelicie grubym. Dodatkowo sprzyjają mu czynniki takie jak ? spożywanie dużej ilości cukrów oraz obniżona odporność organizmu.

Reasumując drożdżaki bytujące w jelicie gruby mogą być groźne dla osób:

  •       stosujących długoterminowe antybiotykoterapię
  •       przyjmujących preparaty immunosupresyjne,
  •       stosujących antykoncepcję hormonalną
  •       prowadzących nieprawidłową dietę (duża ilość cukrów prostych)
  •       będących w podeszłym wieku
  •       cierpiących na ? nowotwory, astmę, choroby reumatyczne

Przyjmowanie przez długi czas antybiotyków najczęściej skutkuje chorobą ? drożdżyca jelit. Antybiotyk prowadzi do powstania dysbiozy w organizmie, a ponadto następuje zwiększony przerost drożdżaków. Dlatego stosowanie probiotyków podczas różnych chorób, które leczone są antybiotykami jest bardzo ważne. Probiotyki pozwalają odbudować florę bakteryjną i przywrócić prawidłową równowagę jelitom. Dzięki ich przyjmowaniu podczas stosowania antybiotyków oraz po zakończeniu leczenia ? można skutecznie uchronić się przed drożdżycą jelit.

Objawy drożdżycy jelit

Do najczęściej pojawiających się objaw drożdżycy jelit należą:

  •       zaburzenia hormonalne
  •       zaburzenia trawienia ? refluks, zgaga
  •       zachwiania emocjonalne, agresja i stany depresyjne
  •       uczucie zmęczenia i wzmożona senność
  •       kłucie serca, ataki gorąca
  •       cukrzyca
  •       alergie pokarmowe
  •       zaburzenia miesiączkowanie i infekcje dróg moczowych

Leczenie drożdżycy jelit ? prawidłowa dieta

Drożdżyca jelit powinna być leczona za pomocą wprowadzenia prawidłowej diety. Należy przede wszystkim wykluczyć z codziennego jadłospisu produkty takie jak:

  •       zawierające dużą ilość cukrów prostych ? czekolada, ciasta, miód, słodycze
  •       mleko, sery
  •       owoce suszone
  •       soki owocowe
  •       pszenna mąka, białe pieczywo,
  •       alkohol i napoje gazowane
  •       ocet, ketchup, musztardy, marynaty

W prawidłowej diecie wyżej wymienione produkty powinny być  zastąpione produktami bogatymi w witaminy i wartościowe składniki mineralne. W każdym jadłospisie polecanym dla osób cierpiących na drożdżycę jelit na pewno znajdą się produkty takie jak:

  •       jogurty naturalne, kefir, maślanki, zsiadłe mleko
  •       chude mięso (królik, kurczak, indyk, ryby
  •       świeże warzywa i rośliny strączkowe
  •       oliwa z oliwek, olej lniany
  •       herbaty ziołowe
  •       soki warzywne
  •       kiszona kapusta i ogórki

Dieta u osób zakażonych grzybicą układu pokarmowego może być wzbogacana ksylitolem lub stewią, które świetnie zastępują cukier prosty. Dodatkowo osoby zarażone powinny pić dużo wody mineralnej ? około 2 litry dziennie. Ponad to poleca się oprócz diety przyjmowanie probiotyków, które pozwolą szybciej przywrócić równowagę jelitom. Więcej informacji odnośnie drożdżycy jelit można dowiedzieć się na instytut-mikroekologii.

Dodaj komentarz