
Drożdżyca jelit inaczej nazywana jest grzybicą przewodu pokarmowego. Dotyka najczęściej osób, które stosowały przez długi czas antybiotykoterapię i z tego też względu mogą mieć obniżony układ odpornościowy. Antybiotyki działają bardzo mocno na organizm ludzki, a po ich odstawieniu może dojść licznych chorób, dlatego też antybiotyki powinny być przepisywane pacjentom w razie stwierdzenia poważnych chorób ? niemożliwych do wyleczenia innymi sposobami.
Grzybica układu pokarmowego pojawia się w wyniku rozrostu obecnego grzyba w każdym organizmie ludzkim ? candida albicans. Drożdżak candida albicans występuje na świecie w postaci około 200 gatunków, z których 15 jest najgroźniejszych dla człowieka. Rozmnażają się one poprzez pączkowanie lub podział i stanowią duże zagrożenie dla osób mających problemy z florą bakteryjną.
Drożdżaki głównie bytują we florze bakteryjnej jamy ustnej, jelicie grubym, pochwie lub na skórze. W przypadku drożdżycy jelit drożdżak o nazwie candida albicans znajduje się w jelicie grubym. Dodatkowo sprzyjają mu czynniki takie jak ? spożywanie dużej ilości cukrów oraz obniżona odporność organizmu.
Reasumując drożdżaki bytujące w jelicie gruby mogą być groźne dla osób:
- stosujących długoterminowe antybiotykoterapię
- przyjmujących preparaty immunosupresyjne,
- stosujących antykoncepcję hormonalną
- prowadzących nieprawidłową dietę (duża ilość cukrów prostych)
- będących w podeszłym wieku
- cierpiących na ? nowotwory, astmę, choroby reumatyczne
Przyjmowanie przez długi czas antybiotyków najczęściej skutkuje chorobą ? drożdżyca jelit. Antybiotyk prowadzi do powstania dysbiozy w organizmie, a ponadto następuje zwiększony przerost drożdżaków. Dlatego stosowanie probiotyków podczas różnych chorób, które leczone są antybiotykami jest bardzo ważne. Probiotyki pozwalają odbudować florę bakteryjną i przywrócić prawidłową równowagę jelitom. Dzięki ich przyjmowaniu podczas stosowania antybiotyków oraz po zakończeniu leczenia ? można skutecznie uchronić się przed drożdżycą jelit.
Objawy drożdżycy jelit
Do najczęściej pojawiających się objaw drożdżycy jelit należą:
- zaburzenia hormonalne
- zaburzenia trawienia ? refluks, zgaga
- zachwiania emocjonalne, agresja i stany depresyjne
- uczucie zmęczenia i wzmożona senność
- kłucie serca, ataki gorąca
- cukrzyca
- alergie pokarmowe
- zaburzenia miesiączkowanie i infekcje dróg moczowych
Leczenie drożdżycy jelit ? prawidłowa dieta
Drożdżyca jelit powinna być leczona za pomocą wprowadzenia prawidłowej diety. Należy przede wszystkim wykluczyć z codziennego jadłospisu produkty takie jak:
- zawierające dużą ilość cukrów prostych ? czekolada, ciasta, miód, słodycze
- mleko, sery
- owoce suszone
- soki owocowe
- pszenna mąka, białe pieczywo,
- alkohol i napoje gazowane
- ocet, ketchup, musztardy, marynaty
W prawidłowej diecie wyżej wymienione produkty powinny być zastąpione produktami bogatymi w witaminy i wartościowe składniki mineralne. W każdym jadłospisie polecanym dla osób cierpiących na drożdżycę jelit na pewno znajdą się produkty takie jak:
- jogurty naturalne, kefir, maślanki, zsiadłe mleko
- chude mięso (królik, kurczak, indyk, ryby
- świeże warzywa i rośliny strączkowe
- oliwa z oliwek, olej lniany
- herbaty ziołowe
- soki warzywne
- kiszona kapusta i ogórki
Dieta u osób zakażonych grzybicą układu pokarmowego może być wzbogacana ksylitolem lub stewią, które świetnie zastępują cukier prosty. Dodatkowo osoby zarażone powinny pić dużo wody mineralnej ? około 2 litry dziennie. Ponad to poleca się oprócz diety przyjmowanie probiotyków, które pozwolą szybciej przywrócić równowagę jelitom. Więcej informacji odnośnie drożdżycy jelit można dowiedzieć się na instytut-mikroekologii.