Zdrowy pomysł na kurczaka? – oto kilka inspiracji na sałatkę z kurczakiem!

Za co polubimy sałatkę z kurczakiem?

 Lubimy sałatki, bo są lekkie, zdrowe i szybkie do zrobienia. Jednak czasami trudno zaspokoić głód świeżą sałatą z dodatkiem innych warzyw polanych prostym w składzie dresingiem. Dla miłośników sałatek, którzy chcą czegoś bardziej treściwego i sycącego na dłuższy czas, dobrym rozwiązaniem jest – sałatka z kurczakiem. Drób to delikatne i szybkie do obróbki mięso, nie jest tłuste, ale mimo to odżywcze. Pasuje do warzyw, ryżu, makaronu czy kaszy gryczanej.

Dieta – jaki ma wpływ na nasze życie i dlaczego warto wprowadzić do niej danie w postaci sałatki z kurczakiem?

  Czasy w których żyjemy wymagają od nas dobrej formy fizycznej i psychicznej. Jednym z elementów naszego codziennego życia wpływającym na zmniejszanie lub podnoszenie się zasobów energii w organizmie jest dieta. To w jaki sposób się odżywiamy przekłada się na nasze funkcjonowanie. Już dawno ktoś mądry powiedział „jesteś tym, co jesz!”.  Chcemy odżywiać się zdrowo, ale nie mamy na to czasu? Dobrym rozwiązaniem jest sałatka z kurczakiem. Warto byłoby wzbogacić nasz jadłospis o kilka przepisów na nią, bo jest zdrowa i szybka do zrobienia. Dlatego jeżeli w twojej głowie brak pomysłu albo nie masz dużo czasu w ciągu dnia – zainspiruj się! Przedstawiamy propozycje na zdrowe i szybkie dania sałatkowe z kurczakiem:

  • Sałatka z azjatycką nutą – gotowany ryż (np. basmati lub jaśminowy lub zwykły biały – mamy pełną dowolność, w zależności od naszych upodobań smakowych), pokrojony w wąskie prostokąty ananas, ciekawym dodatkiem są przez chwile namoczone w gorącej wodzie rodzynki (te bakalie nadają smak, ale i dostarczają nam wartości odżywczych), oczywistym składnikiem jest filet z piersi kurczak, uprzednio ugotowany i pokrojony na małe kawałki. Całość mieszamy z sosem w wersji jaka nam bardziej odpowiada. Na bogato możemy użyć majonezu zmiksowanego z jogurtem naturalnym i łyżeczką chrzanu lub jeśli chcemy równie smaczną opcje, ale mniej kaloryczną można wtedy wykorzystać zamiennie  tylko jogurt grecki jako bazę dla sosu. Na końcu zdrową sałatkę z kurczakiem doprawić do smaku klasycznie solą i pieprzem lub też dołożyć coś od siebie z przypraw. Czasami ktoś nie gustuje w połączeniach słodyczy z mięsem, ale ta sałatka z kurczakiem może zaskoczyć, bo łyżeczka chrzanu świetnie balansuje smak, sprawiając że nie jest słodkim tylko ciekawym i zaskakującym nas połączeniem.
  • Sałatka a’la Cezar – wszyscy znamy klasycznego Cezara w sałatkowym świecie. To dobre rozwiązanie na kolacje, ale jeśli wieczorem jesteśmy bardziej głodni, chcemy zjeść w miarę „lekko”, ale sama sałata rzymska nie usatysfakcjonuje naszego żołądka ani podniebienia. Zależy nam na bardziej wyszukanym rozwiązaniu. Ten przepis się sprawdzi: Robimy klasycznego Cezara wykorzystując 1/2 umytą główkę świeżej sałaty rzymskiej, porwaną wkładamy na dno naczynia – miski, następnie umyty i pokrojony w grubsze niż na kanapkę plasterki zielony ogórek (może być z łupiną) układamy go jako kolejny poziom sałatki, to samo z pomidorem tyle, że go kroimy w ćwiartki – ósemki, na wszystko wysypujemy usmażonego kurczaka doprawionego wcześniej solą, pieprzem (np. kolorowym), carry albo kurkumą i papryką (tu sprawdza się wędzona, ale jeśli nie mamy, to zarówno słodka da nam dobre walory smakowe), na tarce według uznania co do ilości ścieramy na średnich lub dużych oczkach kawałek sera – parmezanu. Całość polewamy sosem z 4 łyżek majonezu, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon), paru kropel soku z cytryny, odrobiny octu winnego oraz szczypty soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze zmiksowany sos nakładamy na sałatkę dużą łyżką tworząc ładnie wyglądające paski dla efektu (nie wylewajmy sosu punktowo w jednym miejscu, to tworzy nieestetyczną plamę z sosu, która zakrywa atuty kolorystyczne składników naszej sałatki z kurczakiem. Na koniec gorącą patelnie skrapiamy oliwą z oliwek i wrzucamy kromkę pieczywa, obojętnie czy ciemnego czy jasnego, smażymy na chrupiące złoto, później na desce kroimy na małe kwadraciki. Smacznymi grzaneczkami posypujemy wierzch sałatki. Na stół podajemy sałatkę z kurczakiem niewymieszaną, wygląda świeżo, nowocześnie i atrakcyjniej po prostu bardziej zachęca. Dobrze i miło człowiekowi widzieć i wiedzieć co się je, dlatego dopiero przed nałożeniem na talerz gościowi łączymy na jego oczach wszystkie składniki. Pokaz bogactwa składników i wuala!

Na podstawie:

Sałatka z kurczakiem- najlepsze przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *