ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

To jak czujemy się na co dzień zależy od wielu czynników, które często dyktowane są przez nasz tryb życia. Duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma to jakie aktywności fizyczne wykonujemy w ciągu dnia oraz w jaki sposób się odżywiamy. Wiele osób sporo pracuje, a poza pracą poświęca czas także innym obowiązkom, więc nie każdy ma kiedy odwiedzić siłownię czy wyjść z domu i pobiegać, ale niezależnie od tego jak bardzo jesteśmy zapracowani, wszyscy możemy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie chodzi o to by od razu przechodzić na ścisłą dietę, bowiem to jaka dietę wybierzemy powinno zależeć głównie od tego jaki chcemy osiągnąć cel, dlatego na początek najlepiej skupić się nad tym jakie negatywne nawyki mamy w swoim sposobie odżywiania i zmienić przynajmniej kilka z nich na pozytywne.

MNIEJ TŁUSZCZU

Jednym z największych przekleństw wśród negatywnych nawyków żywieniowych jest wszechobecny tłuszcz wykorzystywany do smażenia. Wiele zależy od tego co smażymy, co można łatwo wytłumaczyć na przykładzie mies. Smażąc bardzo chude mięso, na przykład pierś z kurczaka lub indyka, nic nie stoi na przeszkodzie by użyć małą ilość tłuszczu, jednak warto pamiętać, aby ta ilość rzeczywiście była niewielka, aby nie okazało się, że tłuszcz przykrywa mięso do połowy jego wysokości. W przypadku mięs o większej zawartości tłuszczu możemy smażyć je bez żadnych dodatków. Przykładem może być boczek lub karkówka, które doskonale sprawdzają się do przygotowania na grillu. Jeśli jednak zamierzamy usmażyć je na patelni, połóżmy je na zimną patelnię i zacznijmy od ustawienia małego płomienia pod nią. W ten sposób jej powierzchnia będzie nagrzewała się powoli i stopniowo, dzięki czemu tłuszcz zawarty w mięsie będzie się wytapiał i to na nim będzie się ono smażyć. W ten sposób nie tylko nie będziemy musieli dodawać oleju na patelnię, ale także sprawimy, że mięso będzie znacznie smaczniejsze, bo nic nie zaburzy jego smaku. Warto pamiętać, by do takiego smażenia używać patelni teflonowych, na których ryzyko przywierania jest znikome. Smażenie, grillowanie i zapiekanie to jednak nie jedyne sposoby na przygotowanie posiłków.

Doskonałą alternatywą dla nich jest gotowanie na parze, które nie bez powodu kojarzone jest ze zdrowym odżywianiem. Garnki do gotowania na parze nie tylko pozwalają na przygotowanie potrawy bez użycia tłuszczu, ale także sprawiają, że w posiłkach będzie znajdować się więcej wartości odżywczych, które nie będą wypłukane jak w przypadku tradycyjnego gotowania, lub nie zostaną utracone poprzez długie smażenie czy pieczenie. Gotowanie na parze często jest jednak kojarzone z kuchnią mdłą i niesmaczną, ale nic bardziej mylnego. Jeżeli zależy nam na tym aby poszczególne składniki jakie umieścimy w garnku do gotowania na parze były pełne smaku, możemy wcześniej umieścić je w marynacie, lub dodać do wody odrobinę ziół. Łącząc oba te sposoby, sprawimy, że smak będzie jeszcze bardziej wyraźny. Niektóre składniki są wręcz stworzone do gotowania na parze. Dobrym przykładem są wszelakie ryby, które przygotowane w ten sposób są delikatne, soczyste i pełne smaku. Gotując na parze, nie tylko na nowo odkryjemy walory smakowe znanych nam potraw, ale także będziemy mieć pewność, że obiad który spożywamy jest pełen wartości odżywczych, a w dodatku jest bardziej lekkostrawny niż w przypadku gdybyśmy go usmażyli lub upiekli. Gotować na parze można absolutnie wszystkie składniki, od warzyw, po mięsa, w tym również takie, które wymagają dłuższej obróbki cieplnej, jak wołowina czy dziczyzna.

DETALE I DROBIAZGI

To co jemy ma znaczenie, jednak nie tyczy się to jedynie potraw głównych. Ważne jest także to jakich używamy przypraw. Przykładem może być sól, która w zbyt dużych ilościach jest bardzo obciążająca dla naszego organizmu. Część soli możemy zastąpić ziołami, pieprzem czy niewielką ilością kurkumy, które choć nie są słone, to mają podobne działanie do soli, a mianowicie wzmacniają smak. Nie chodzi o to by całkowicie wyeliminować sól z jadłospisu, jednak zamienniki w postaci ziół z pewnością będą lepsze dla naszego zdrowia. Podobnie jest w przypadku cukru, którego nadmiar działa jeszcze gorzej niż w przypadku soli. Nie musimy rezygnować z ciastek lub czekolady jeśli nie spożywamy ich zbyt często, jednak zdecydowanie warto zamienić słodkie soki gazowane na wodę, herbatę czy świeżo wyciskane soki, w przyrządzeniu których pomoże nam sokowirówka lub sokownik.

Współpraca naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *