Tykwa pospolita – nietypowa dynia z Afryki

Tykwa pospolita (Lagenaria siceraria) jest rośliną jednoroczną o bardzo szerokim zastosowaniu i wielu odmianach. Charakteryzuje się mnogością barw i kształtów. Jej owoce wykorzystywane są między innymi do produkcji naczyń w których przyrządza się yerba mate. Chodź tykwa pochodzi z dalekiej Afryki, to coraz częściej pojawia się także na polskich ogródkach.

Zastosowanie tykwy

Tykwa wywodzi się z tropikalnej Afryki. Początkowo jej owoce nie wytwarzały tak twardej skorupki jak w czasach obecnych. Z czasem zaczęto jednak udomawiać ją i prowadzić selekcję, która doprowadziła do tego, że obecnie używa się jej jako naczyń wykorzystywanych w gospodarstwach domowych. Tykwy są suszone i ozdabiane, wykorzystuje się je najczęściej jako miski i kubki. Robi się z nich także lampy, ozdabiając kamieniami i szkiełkami, fajki wodne, szkatułki, a nawet instrumenty muzyczne.

Odmiany tykwy

Tykwa występuje w wielu odmianach, najciekawsze z nich to:

  • ‚Birdhouse’ – bardzo popularna odmiana o owocach w kształcie butelki, w kolorze jednolicie jasnozielonym.
  • ‚Kobra’ – odmiana o wygiętej, wydłużonej szyjce i cętkowanej, ciemnozielonej skórce.
  • ‚Snake’, zwana tykwą wężową, charakteryzująca się dużym rozmiarem – długość owoców potrafi osiągać nawet 1,5 m. Kolor owoców jest jasnozielony z delikatnymi cętkami, zwijają się one w serpentyny przypominające zwiniętego węża.
  • Maranka – odmiana ta ma jajowatą podstawę owocu i silnie wydłużoną szyjkę. Kolor owoców jest ciemnozielony, faktura żebrowana i zniekształcona.

Uprawa tykwy pospolitej

Nasiona tykwy kupić można w sklepach internetowych i dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Opakowanie zawiera zwykle kilka nasion. Na początku przygody z uprawą tykwy mogą występować problemy z kiełkowaniem, dobrze jest zaopatrzyć się więc w kilka torebek z nasionami. Warto, żeby pochodziły one z roślin uprawianych już wcześniej w naszym klimacie, będą wtedy lepiej kiełkować i dawać lepsze plony.

Tykwy, z racji swojego pochodzenia, są ciepłolubne, nie warto wysiewać ich do gruntu wcześniej niż w maju, bo mogą nie znieść niskiej temperatury i przymrozków. Z drugiej strony późno wysiana roślina może nie dojrzeć na czas. Warto więc nasiona wysiać wcześniej do doniczek, a uzyskane sadzonki przesadzić do ogródka, gdy temperatury na zewnątrz będą już stosunkowo wysokie, najlepiej w drugiej połowie maja. Warto też zadbać o nawóz w postaci obornika lub kompostu.

Tykwy muszą być dobrze podlewane, osłonięte od wiatru, a podłoże do hodowli musi być dobrze przepuszczalne i jednocześnie długo utrzymywać wilgoć. Roślina musi mieć też dużo miejsca, bo długość pędów dochodzi nawet do 5 metrów. Pędy te można poprowadzić po różnego rodzaju podporach lub wzdłuż płotu, wtedy niewątpliwie stanie się ozdobą naszego ogrodu. Owoce zebrać trzeba przed pierwszymi przymrozkami, ponieważ po ich przemarznięciu bardzo trudno je wysuszyć.

Suszenie owoców

Do suszenia przystępujemy kilka – kilkanaście dni po zbiorach. Owoce tykwy można suszyć zarówno w skórce, jak i po uprzednim okorowaniu. Suszy się je jednak w całości, nie należy ich rozcinać ani też przed wysuszeniem usuwać szypułek, gdyż mogą stracić swój pierwotny kształt. Tykwy najlepiej powiesić na sznurkach, zachowując między nimi odległości umożliwiające swobodną cyrkulację powietrza. Absolutnie nie wolno suszyć ich w piecach, suszenie owoców tykwy jest procesem długotrwałym – tego nie da się uniknąć.

Tykwa pospolita jest bardzo ciekawą rośliną, o szerokim zastosowaniu, miąższ młodych owoców jest jadalny. Mimo to jest ciągle rośliną rzadko uprawianą w Polsce, choć nie da się ukryć, że budzi coraz większe zainteresowanie wśród pasjonatów ogrodnictwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *