
Kasze od wielu lat są jednym z podstawowych składników żywienia człowieka. Zawierają sporo witamin oraz mikroelementów i pasują praktycznie do każdego rodzaju dania – zarówno na słono, jak i na słodko. Dlatego tak chętnie są wybierane jako składnik obiadu lub deseru. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kasz, które ogólnie można podzielić na kasze grube, na przykład pęczak, a także kasze drobne, czyli na przykład kasza manna. Istnieją również mniej popularne w naszym społeczeństwie rodzaje kasz o cudownych właściwościach zdrowotnych. Jedną z takich kasz jest kasza bulgur, czyli kasza wytwarzana z pełnego ziarna pszenicy durum.
Kasza bulgur – najważniejsze właściwości
Kasza bulgur przywędrowała do Europy i Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie uprawiana i używana była już 4 tysiące lat temu. Ludzie już dawno przekonali się o jej dobroczynnym działaniu na ludzki organizm oraz bogactwie składników odżywczych zawartych w tych małych, jasnych ziarenkach. Najważniejsze właściwości kaszy bulgur mające znaczenie dla organizmu człowieka to:
- wysoka zawartość kwasu foliowego – niezwykle istotna dla kobiet w ciąży,
- działanie antyoksydacyjne dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy,
- dobroczynny wpływ na pracę jelit dzięki wysokiej (4,5 g/100 g) zawartości błonnika pokarmowego,
- duża zawartość witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i tkanek,
- korzystny wpływ na kości oraz zęby dzięki zawartości potasu oraz fosforu,
- pozytywne działanie na układ krążenia oraz na ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu,
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz działanie poprawiające nastrój,
- obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi,
- niski indeks glikemiczny, kasza bulgur może więc być spożywana przez diabetyków,
- niska kaloryczność, co ma znaczenie przy dietach odchudzających,
- właściwości przeciwnowotworowe dzięki zawartości kwasu galusowego.
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur należy to tych kasz, które są smaczne zarówno na słono, jak i na słodko. Na słono doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, między innymi cukinią i pomidorami, dlatego też często wykorzystywana jest do różnych sałatek. Pasuje również do mięs i ryb, a także roślin strączkowych, na przykład fasoli. Doskonale nadaje się również do przygotowania zapiekanek. Z kolei na słodko kasza bulgur będzie smaczna z dodatkiem suszonej żurawiny, miodu i pestek dyni, można ją również dodać do sałatek owocowych.
Dzisiaj kasza bulgur jest już dostępna nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w większych i mniejszych supermarketach, a nawet w osiedlowych sklepach spożywczych.