Co to jest tapioka?

Korzyści zdrowotne wynikające z tapioki obejmują jej zdolność do wspomagania utraty na wadze, poprawy krążenia i zwiększenia liczby czerwonych krwinek, ochrony przed wadami wrodzonymi, poprawy trawienia, obniżenia poziomu cholesterolu i zapobiegania cukrzycy. Pomaga również poprawić metabolizm, utrzymać gęstość mineralną kości, zapobiegać chorobie Alzheimera, chronić zdrowie serca i utrzymywać równowagę płynów w organizmie.

Co to jest tapioka?

Tapioka to pyszny ekstrakt skrobiowy pochodzący z rośliny manioku. Jego najczęstszym zastosowaniem jest pudding z tapioki, ale elementy roślinne są również używane w niektórych kulturach, jako słodkie cukierki lub przekąski. Użyteczną częścią rośliny jest korzeń, czyli miejsce, w którym nabywa się tapioka, a ta roślina jest teraz uprawiana i spożywana na całym świecie.

Pochodzi z Ameryki Południowej, mianowicie z północno-wschodniej Brazylii, gdzie jest po prostu znana, jako maniok, ale w innych miejscach na ziemi znana jest pod innymi nazwami, w tym maniokiem, yuca i manihotem. Korzeń ma zwykle wagę około 1 kg i jest szorstki, wydłużony i brązowy. Miąższ bulwy jest biały i bardzo bogaty w węglowodany. Jednak ten słodko smakujący miąższ powinien być spożywany tylko po odpowiednim gotowaniu.

Tapioka jest uważana za wilczomlecz, z rodziny Euphorbiaceae, a jej nazwa naukowa to Manihot esculenta. Portugalscy i hiszpańscy odkrywcy po raz pierwszy sprowadzili roślinę z Ameryki Południowej z powrotem do Europy, gdzie szybko stała się popularna i rozprzestrzeniła ją w całych Indiach Zachodnich, Afryce i Azji. Zwykle cieszy się tym również w Ameryce, ale nie jest tam powszechnie uprawiana. Ostatnio zyskała popularność, ponieważ jest to żywność bezglutenowa, więc często jest używana, jako środek zagęszczający zamiast wypełniaczy na bazie pszenicy, które są niebezpieczne dla osób cierpiących na celiakię.

Jedną z najważniejszych rzeczy do rozważenia na temat tej bulwy jest jej wysoka toksyczność. Jeśli zostanie przygotowany niepoprawnie, może być bardzo trująca, więc należy spożywać tylko tapiokę, która została przygotowana i zapakowana przez renomowane źródła. Jest to ulubione jedzenie wielu wegetarian, ponieważ jest to czysty pokarm skrobiowy, który jest bogaty w białko (dla warzyw), i występuje w różnych formach kulinarnych, w tym suszonych płatkach, pałeczkach, które należy namoczyć przed spożyciem, aby odzyskać swoją objętość.

Wartość odżywcza tapioki

Tapioka jest spożywana na całym świecie i jest uważana za niezbędną część niektórych diet kulturowych ze względu na unikalny skład węglowodanów, witamin, minerałów i związków organicznych. Obejmują one bardzo niski poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu. Jest także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, „dobrego” cholesterolu i białka.

Ponadto, tapioka zawiera składniki kompleksu:

  • Witaminy B, w tym kwas pantotenowy,
  • Kwas foliowy i B6,
  • Żelazo,
  • Mangan,
  • Wapń,
  • Miedź.
  • Selen.

Jest ona również wypełnione węglowodanami, a 1 filiżanka zawiera prawie 45% dziennego zapotrzebowania na węglowodany.

Dodaj komentarz